 |
www.osada.fora.pl Lokalne forum rodzimowierców i miłośników historii polskich Słowian
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Budziwoj Gość
|
Wysłany: Śro 10:37, 03 Mar 2010 Temat postu: Przygotowywanie Preparatów Ziołowych |
|
|
Przygotowanie ziół do stosowania wewnętrznego
Napary
Napary ziołowe są robione w ten sam sposób w jaki zaparzamy herbatę, używając miękkich cześci rośliny – liści, łodyg, kwiatów. Standardowa dawka to 25 g suszonego zioła lub 50 g świeżego zioła na 600 ml gotowanej wody. Proporcje mogą się różnić w zależności od smaku – jest ważne, aby przygotowywać ziołowe herbaty przyjemne w smaku, kiedy zamierzamy je pić regularnie. Umieścić zioła w ogrzewanym czajniczku do herbaty, zalać gotującą się wodą, pozostawić pod przykryciem do zaparzenia przez 10 minut, a następnie odcedzić. Najczęściej pije się pełną szklankę herbatki ziołowej trzy razy dziennie na chroniczne problemy zdrowotne oraz sześć razy lub więcej na ostre dolegliwości. Napar możemy trzymać w lodówce do dwóch dni.
Niektóre zioła, szczególnie te z dużą zawartością klejów roślinnych, do nich należy np. żywokost lekarski, są przygotowywane wten sam sposób, ale z zimną wodą. Większość naparów jest pita na gorąco, z wyjątkiem herbatek ziołowych stosowanych w leczeniu układu moczowego, kiedy to taki napar musi być pity letni lub zimny.
Podczas przygotowywania herbatek ziołowych można mieszać kilka różnych ziół razem w celu otrzymania smacznego naparu. Dodatek takich aromatycznych ziół jak mięta, cytrynowa werbena, koper włoski, lawenda oraz lukrecja do bardziej gorzkich smakowo ziół jest szczególnie polecany w przygotowywaniu herbatek ziołowych dla dzieci.
Wywary
Wywary są podobne do naparów, ale te pierwsze są przygotowywane z twardych części zioła, takich jak kora, korzenie, kłącza, nasiona oraz orzechy, które wymagają większego ciepła do przekazania ich leczniczych składników do wody. Twarde części ziół rozbić, połamać lub jeśli są świeże pokroić, następnie umieścić w głębokiej patelni z wodą, zagotować, przykryć i gotować przez 10 minut. Odcedzić. W czasie gotowania część wody odparowywuje, dlatego też należy ją uzupełniać – na 30 g ziół należy użyć ponad 0,60 l wody. Dawka jest taka sama jak dla naparów.
Syropy
Syropy są przede wszystkim preferowane przez dzieci. Należy podawać dwie łyżeczki (podwoić dawkę dla dorosłych) trzy lub cztery razy dziennie w chronicznych problemach oraz sześć do ośmiu razy dziennie w ostrych dolegliwościach.
Podczas przygotowywania syropu możemy użyć napar lub wywar przez zmieszanie 325 g cukru w 600 ml płynu i podgrzewanie dopóki cukier się rozpuści. Przechowywać syrop w lodówce. Zastępczo, możesz zważyć napar lub wywar i dodać ćwiartkę jego wagi, miodu do tego. Podgrzewać całość powoli i mieszać, kiedy syrop zaczyna gęstnieć, zbierając pianę, która formuje się na powierzchni.
Innym sposobem na sporządzenie syropu jest zalanie gotująca się wodą (600ml) 1.25 kg miękkiego, brązowgo cukru. Gotować na wolnym ogniu często mieszając dopóki cukier się rozpuści i całość zacznie wrzeć. Zdjąć z ognia. Dodać jedną część ziołowej nalewki do trzech części syropu. Syrop taki może stać nieokreślony czas.
Nalewki
Nalewki są skoncentratowymi wyciągami z ziół, zwykle używając mikstury wody i alkoholu do wydobycia składników. Alkohol działa jako konserwant. Proporcja alkoholu do wody różni się od jednego do drugiego lekarstwa. 25% alkoholu używa się na proste glikozydy i garbniki, podczas gdy 90% alkoholu jest potrzebne dla żywic i klejów roślinnych. Aby sporządzić nalewkę, należy użyć suszonych ziół w proporcji 1 część ziół do 5 części płynu lub świeżych ziół w proporcji 1 cześć ziół do 2 części płynu. Umieścić zioła w dużym słoju i zalać miksturą alkoholu z wodą. Pozostawić do maceracji na okres 2 tygodni, potrząsając codziennie. Następnie odcedzić płyn i wyrzucić zioła. Przechowywać płyn w podpisanej, ciemnej butelce lub szklanym słoju, z dala od ciepła i światła.
Kiedy przygotowujemy nalewki w domu możemy użyć nie rozcieńczonego alkoholu takiego jak brandy, dżinu lub wódki. Możemy również użyć gliceryny, która da nalewce słodki smak. Użyć równych części wody i gliceryny na suszone zioła, oraz 80% gliceryny na świeże zioła, takie jak np. ogórecznik.
Standardowa dawka to jedna łyżeczka nalewki rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody z jedzeniem lub bez trzy razy dziennie w chronicznych chorobach lub co dwie godziny w ostrych dolegliwościach. Dzieci powinny otrzymywać połowę dawki dla dorosłych, natomiast niemowlęta ¼ dawki dorosłej osoby.
Nalewki możemy przechowywać około 2 lat. Możemy je również wykorzystywać do płukania gardła, do sporządzania odżywek, nasiadówek.
Czopki
Zarówno miejscowe, jak i ogólnoustrojowe problemy są leczone w sposób szybki i prosty tą metodą. Czopki omijają przewód pokarmowy i są szybko wchłaniane pzez system. Środek ziołowy jest wchłaniany bezpośrednio do krwioobiegu poprzez błonę śluzową odbytnicy.
Można przygotowac w bardzo prosty sposób czopki w domu poprzez dodanie dobrze sproszkowanych ziół do bazy roztopionego masła kakaowego. Wylać miksturę do formy, ukształtować przy pomocy foli aluminiowej, następnie ostudzić. Przechowywać w lodówce. Dobrym pomysłem jest przygotowanie czopków w większej ilości. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Jarosław
Dołączył: 24 Lut 2010 Posty: 68 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: Śro 16:21, 03 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
I poczulem sie jak na studiach
Coto jest ? ksiazka od TPL (technologia postaci leku ) czy Farmakognozja ?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Budziwoj Gość
|
Wysłany: Czw 13:55, 04 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
To nie jest ani to pierwsze i to drugie też nie tylko strona internetowa
Po prostu zwięźle i na temat Dla początkujących wystarczy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Tomasz
Dołączył: 13 Lut 2010 Posty: 29 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5
|
Wysłany: Śro 20:53, 16 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
A macie jakiś pomysł ma miody pitne??
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
Wiesław Administrator
Dołączył: 21 Lut 2010 Posty: 389 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Fordon
|
Wysłany: Czw 18:55, 17 Cze 2010 Temat postu: |
|
|
Warzysz brzeczkę, dajesz drożdże i fermentujesz 
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|